Båtmannsknuter. Foto: Wikimedia Commons

Båtførerprøven – Gratis test spørsmål.

Båtførerprøven – Gratis test spørsmål.

Her finner du gratis test spørsmål for Båtførerprøven eksamen. Båtførerprøven er en teoretisk test for å teste om den eksaminerte innehar nødvendig sjøkunnskap, båtførerprøven er obligatorisk for å føre fritidsbåter av 8 meter lengde, eller for å føre en båt med mer enn 25 hestekrefter.

 

Båtførerprøven er delt opp i flere mulige oppgavesett. Disse er navngitt ‘Oppgavesett A’, ‘Oppgavesett B’, ‘Oppgavesett C’ osv.

Båtførerprøven – Test eksamen spørsmål:

 

1) Hva bør du gjøre for å unngå magnetisk deviasjon på kompasset?

Svar: Ha kompasset lengst unna gjenstander med magnetfelt.

2) Vedrørende flytevester i båt – hvordan lyder påbudet?

Svar: Alle om bord skal ha tilgang til vest, ellers forekommer bøter.

 

3) Hva slags sjømannsknute er dette (f.eks. Nr 9)?

Båtmannsknuter. Foto: Wikimedia Commons
Båtmannsknuter. Foto: Wikimedia Commons

Svar: Knute nr. 9 er en båtmannsknop. (De andre knutene er: 1. Kortspleis 2. Endestopp- eller fallrepsknop. 3. Kjerringknute. 4-5. Hel Matthew Walker-knop. 6. Spleis. 7. Tyrkerknop på logg- eller loddline. 8. Enkel knute og 8-tallsknute. 9. Båtmannsknop. 10. To halvstikk til båtfortøyning.

 

4) Seilbåt, motorbåt og nyttefartøy på møtende kurs. Hvem har vikeplikt?

Svar: Seilbåt og motorbåt har vikeplikt for nyttefartøyet.

 

5) Du fører båten din i trangt leie (liten plass). Du kjører en liten båt og møter en stor ferge. Han tuter i 5 korte støt (*****) Hva betyr dette?

Svar: ”Jeg vet ikke om du gjør nok for å unngå kollisjon.”

 

Hvordan klarte du deg? Ønsker du å teste deg på flere gratis spørsmål? Trykk på neste lenke eller kategori.

– Si i fra i FORUMET hvis du ønsker at vi skal legge ut flere artikler vedrørende Båtførerprøven. Vi garanterer svar.

 

1. Båtførerprøven – Gratis test spørsmål (Spørsmål 1-5)

 

Anbefalt litteratur:

Som du forstår av lenkene ovenfor er Båtførerprøven både variert og krevende. Dette er naturlig, da sensorene ønsker å forsikre seg om at personen som tar Båtførerprøven har en god oversikt over reglementet som gjelder på sjøen og i fjorden. Vi har dermed noen anbefalinger når det kommer til hva du bør lese for å bestå prøven.

Våre to varmeste anbefalinger faller på disse bøkene:

 

“Boater 101”: En full referanse guide til navale basiskunnskaper.

 

“How to read a nautical chart”: Kartkunnskaper kan være noe av det viktigste du tar med deg på sjøen.

Ofte stilte spørsmål:

– Hvor stor båt kan jeg føre med Båtførerbeviset?

Fritidsbåt inntil 15 meter. Hvis du er usikker på om du har lov til å føre en båt, kan du kontakte Sjøfartsdirektoratet for nærmere veiledning.

 

– Er båtførerprøven obligatorisk?

Ja. Hvis du skal føre båt over 25 hk, eller 8 meter, må du ha Båtførerbevis hvis du er født 1.1.1980 eller senere.

 

– Må jeg ta Båtførerprøven kurs?

Nei. Det er ikke nødvendig å ta kurs for å ta Båtførerprøven.

 

– Hvor gammel må jeg være for å ta Båtførerprøven?

Fra 1. mai 2010 må du ha fylt 14 år før du kan avlegge Båtførerprøven. Du vil da få utstedt Båtførerbevis når du er 16 år.

 

– Hva er kravet til å bestå Båtførerprøven? Hvor mange prosent riktig må man ha?

Båtførerprøven krever 80 % i totalt resultat, og over 80 % i et nytt emne som dekker spesielt viktig kunnskap for å bestå Båtførerprøven. Innholdet i det nye emnet står i pensum til Båtførerprøven som kunnskap båtføreren absolutt må ha for å kunne føre en båt med minimum av sikkerhet.

 

– Hva koster det å ta Båtførerprøven? Hva er pris for utstedelse av Båtførerbevis?

Gebyr for teoretisk båtførerprøve og utstedelse av båtførerbevis og internasjonalt båtførersertifikat (ICC) skal ha følgende satser:

Teoretisk prøve, førstegangsutstedelse av båtførerbevis og internasjonalt båtførersertifikat, enkeltvis eller samlet kr 604,-
Tillegg for avleggelse av ny teoretisk båtførerprøve kr 318,-
Utstedelse av båtførerbevis eller internasjonalt båtførersertifikat ved erstatning, innbytte, uten avleggelse av teoretisk prøve og til person som innehar båtførerbevis kr 341,-.

Ved avleggelse av teoretisk prøve og utstedelse av båtførerbevis i utlandet, kan det bli avkrevd et tillegg på inntil kr 247,-.

Referanse: http://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2009-12-21-1739/%C2%A76#%C2%A76

 

– Pris for nytt Båtførerbevis? Mistet Båtførerbevis, hvor mye koster nytt?

Som du ser av tabellen ovenfor koster det 341,- for utstedelse av nytt Båtførerbevis.

 

– Strøk på Båtførprøven. Hvor mye koster det å ta den på nytt?

Som du ser av tabellen ovenfor koster det 318,- å avlegge ny teoretisk Båtførerprøve.

– Hvor kan jeg ta Båtførerprøven? Hvilke steder avholder Båtførerprøve?

Du kan ta Båtførerprøven på en rekke testsentre. En oversikt finner du her. Disse testsentrene inkluderer AOF Innlandet (Hamar), Folkeuniversitetet Hamar, EVRY Consulting AS (Brummundal), Tepas Personal (Elverum), Solør videregående skole – avd Våler (Braskereidfoss), Karrieresenteret Opus Lillehammer, Aktiv Læring as (Lillehammer), BN Data & Elektronikk As (Råholt),Orbit Arena as (Jessheim), DP Support As (Holter), Seileren (Nittedal), Folkeuniversitetet Sør- Øst, Ringerike (Hønefoss), Øvrebyen videregående skole (Kongsvinger), Glåmdal Interkommunale Voksenopplæringssenter-IKS (Kongsvinger), Norasonde AS (Skedsmokorset), Podium, Oslo (0404 Oslo), ikt-huset as (1067 Oslo), NITOR AS (Lørenskog), Rudolf Steinerskolen I Oslo (0770 Oslo), Invito Inspire AS (0569 Oslo), Kongelig Norsk Båtforbund (0569 Oslo), sens as (0575 Oslo), Reaktorskolen As, Oslo (0567 Oslo), SMB Utvikling AS (0369 Oslo), Monstro bok (0218 Oslo), Blow Maritime (0201 Oslo), Valdres vidaregåande skule (Valdres), Oslo Seilskole (0165 Oslo), Etterstad Videregående Skole (0660 Oslo), NOROFF Oslo (0118 Oslo), Folkeuniversitetet Oslo (0105 Oslo), Oslo Seil Og Båtskole (0158 Oslo), Oslo Seilforening (0286 Oslo), Kongelig Norsk Seilforening (Huk), Sven Marin Service, Lysaker (0283 Oslo), Stabekk Videregående skole (Stabekk), Redningsselskapet, Avd Høvik (Høvik), Alfa Kompetanse AS-NMKS (1201 Oslo), Kapp Horn Maritime (1253 Oslo), Podium, Sandvika (1337 Sandvika), Asker Sjøskole (Asker), Oppegaard Trafikk (Oppegård), Folkeuniversitetet Asker, Fagertun Skole (Røyken), AOF Follo (Ski), Podium, Ski, Røyken Og Hurum Trafikkskole AS (Sætre), Søndre Follo Brannvesen IKS (Ås), Kompetansepartner Øst a.s. (Ås), Sven Marin Service, Ås, Follo Futura AS, Podium Avd. Drammen, Folkeuniversitetet Drammen, IØI Kompetansesenter as (Askim), Folkeuniversitetet Øst, Studiekontor Follo–Moss (Moss), Solviken Båtforening (Horten), Reer & Horten Trafikkskole, Horten videregående skole avd. Bastøy, Petters Trafikkskole AS (Tønsberg), Granly Skole (Tønsberg), Færder vgs. Ressurssenter (Tønsberg), Tønsberg Ressurs (Tønsberg), Folkeuniversitetet Tønsberg, KANDATA AS,Tønsberg, LSL – Luft sjø land (Sem), Skomsøy Trafikkskole (Andebu), Redningsselskapet (Tønsberg), St. Olav Vgs (Sarpsborg), Podium AS (Sarpsborg), AOF Sarpsborg, Halden og Indre Østfold (Sarpsborg), Østfold Kompetansesenter AS (Sarpsborg), Unikom AS (Fredrikstad), Borg Videregående Skole (Borgenhaugen), Fredrikstad FagAkademi as (Fredrikstad), Vestfold Maritim DA (Melsomvik), Jacmar As (Stokke), Røde Kors Tjøme og Hvasser (Tjøme), Søndre Kråkerøy Båtforening (Kråkerøy), Båtførerskolen (Tjøme), Båt-Holm A/S, Halden (Berg i Østfold), Industri Produkter AS (Halden), Folkeuniversitetet Sør-Øst (Skien), AOF Telemark og Vestfold (Skien), Hvaler Innovasjon AS (Skjærhallen), Grenland Data AS (Skien), Podium AS Avd. Telemark (Porsgrunn).

– Finner du ikke et testsenter nær deg? Si i fra i FORUMET så hjelper vi deg.

– Still oss gjerne andre spørsmål ved å registrere deg i FORUMET vårt.

 

Referanser:

Wikimedia – “Båtførerprøven